zbadaj liczbę rozwiązań układu ze względu na wartość parametrów
kolor: {2x+y= b
x+|a|y=1
Z jednym parametrem umiem sobie poradzić jednak tutaj kompletnie nie wiem od czego zacząć.
Proszę o pomoc
17 lis 21:08
===:
y=−2x+b
i rozpatruj
Dodatkowo rozważ dla a=0
17 lis 21:13
kolor: czy można prosić troszeczkę dokładniej?
17 lis 21:21
===:
−dwie proste przecinają się kiedy mają różne współczynniki kierunkowe
(układ równań ma jedno rozwiązanie)
itd
17 lis 21:26
kolor: a czy można podejść do tego metodą wyznaczników?
17 lis 21:31
Adamm: możesz, oczywiście
17 lis 21:32
kolor: mam W= 2|a|−1
Wx= b|a|−1
Wy= 2−b
(W=0) <=> 2|a|−1=0
zatem wychodzi, że dla a należącego do R\{1/2} układ jest oznaczony czyli (x,y)
x=b|a|−1/2|a|−1
y= 2−b/2|a|−1
i tak dalej, dla a wszystko jest cacy jednak czy z tym parametrem b chodzi tylko o to aby w
liczniku nie było zera?
17 lis 21:47
Adamm: dla a∊ℛ\{1/2}

jesteś pewien

spróbuj a=−1/2
17 lis 21:53
kolor: przepraszam mój błąd, oczywiście że również −1/2
17 lis 21:55
Adamm: no i jeszcze kiedy nieoznaczony, sprzeczny
17 lis 21:56
kolor: tak tak czyli z parametrem b własnie chodzi tylko o to aby w liczniku nie było zera?
17 lis 21:57
Adamm: rozważmy kiedy W=0 ⇔ |a|=1/2
więc mamy sprzeczny dla |a|=1/2, b=2, nieoznaczony dla |a|=1/2 b≠2
17 lis 22:01
Adamm: boże, nieoznaczony dla |a|=1/2, b=2, a sprzeczny dla drugiego
17 lis 22:02
kolor: dziękuje serdecznie i pozdrawiam
17 lis 22:15