Układ
LHC: Rozwiąż układ równań:
| ⎧ | x2+24=9y+x+z2 | |
| ⎨ | y2+25=9z+x+y2 |
|
| ⎩ | z2+26=9x+y+z2 | |
17 lis 20:59
jc: Dodajemy stronami.
x2+y2+z2 + 75 = 10 (x+y+z)
(x−5)2+(y−5)2+(z−5)2=0
x=y=z=5
Ale wtedy pierwsze równanie przybiera postać 49=50.
Wniosek. Układ równań nie ma rozwiązań rzeczywistych.
17 lis 22:12
LHC: Dziękuje bardzo, trochę dziwne że jednak x=y=z=5 nie spełnia tego układu
17 lis 22:27
'Leszek: Trzecie rownanie tez jest niezgodne z rozwiazaniem , byc moze w kazdym rownaniu
powinno byc 25 ?
17 lis 22:34