szeregi/kryteria etc
Jack:
znajdz wzor na sume S
n i zbadaj zbieznosc szeregu.
a)
∞
n=1
no to a)
∞
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| = ∑ ( |
| − |
| )= |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| = |
| | n(n+1) | | n | | n+1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | n | | n+1 | |
n=1
| | 1 | |
Sn = 1− |
| (to wzor na sume) |
| | n+1 | |
a teraz zbieznosc, no to wystarczy ze policze granice S
n?
lim S
n = 1
n−>
∞
Odp. Ciag jest zbiezny do 1.
17 lis 20:52
Jack: ref?

jutro kolos !
17 lis 21:24
jc: Tak.
17 lis 21:38
Jack: na szybko drugie pytanko
| | 50 | | 1 | | 1 | | | |
∑ |
| = 50 ∑ |
| = 50 * ( |
| * |
| ) = |
| | 2n | | 2n | | 2 | | | |
lim S
n = 50
n−>
∞
Odp. szereg jest zbiezny (do 50)
I jeszcze trzecie pytnako, czy jak jest zeby napisac czy jest zbiezny, to jak napisze jest
zbiezny do 50 jest poprawnie czy lepiej nie pisac wartosci do ktorej jest zbiezny
17 lis 21:41
jc: Jak znasz granicę, to możesz napisać:
szereg ... jest zbieżny, a jego suma wynosi ...
17 lis 21:45
Jack: Dziękuję
17 lis 21:49
Jack: jeszcze jedno, zbadaj zbieznosc.
szereg od 1 do
∞ 1/n sin(1/n)
no to robie
| 1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
| sin( |
| ) ≥ |
| *(−1) = |
| |
| n | | n | | n | | n | |
szereg (−1/n) jest rozbiezny (chyba), zatem na mocy kryterium porownawczego
| | 1 | | 1 | |
szereg |
| sin( |
| ) jest rozbiezny |
| | n | | n | |
czy powinienem napisac dlaczego −1/n jest rozbiezny?
17 lis 23:00
Jack: ref?
17 lis 23:13
jc:
|sin x| ≤ |x|
| (sin 1/n) / n | ≤ 1/n
2
| | sin 1/n | |
Wniosek: szereg ∑ |
| jest zbieżny. |
| | n | |
17 lis 23:29
Jack: dziekuje jc, jednakze
co jesli nie znam tej nierownosci?
i czy musze sie konkretnie na nia powolywac?
17 lis 23:39
Jack: i jesli zamiast sinus, bylby cosinus, albo co innego?
to jeszcze by dzialalo |cosx| ≤ |x| ?
17 lis 23:41
jc: Nie. Szereg ∑ (cos 1/n) /n jest rozbieżny.
17 lis 23:46
Jack: ok dzieki,jednak, a jak to zrobic?
jakie porownanie?
17 lis 23:50
jc:
cos 1/n > 1/2 dla n większych od pewnej liczby (możesz ją wyznaczyć).
Szereg ∑ 1/(2n) jest rozbieżny.
17 lis 23:53
Jack:
| | 1 | |
no dla n=1 mamy cos(1) ≈ cos(pi/3) = |
| |
| | 2 | |
dla coraz wiekszych n mamy coraz wieksze wartosci, zatem
cos(1/n) > 1/2 dla n ∊ <1;
∞)
18 lis 00:20