PONOWNA PROSBA
miro412: MAM TO ZADANIE NA USTNY EGZAMIN I BARDZO PROSZE O ROZWIAZANIE W CAŁOŚCI.POZDRAWIAM I
DZIEKUJE.
Suma 5% pierwszej liczby i 4 % drugiej liczby wynosi 46, a suma 4% pierwszej i 5% drugiej
liczby wynosi 44.Znajdz te liczby
x,y− pierwsza i druga liczba
uklad rownan:
0,05x + 0,04y = 46 /*100
0,04x + 0,05y = 44 /*100
5x + 4y = 4600
4x + 5y = 4400
x = 920 − 45y
4(920 − 45y) + 5y = 4400
Dalej sobie poradzisz.
11 sty 16:59
bartek: Wystarczy rozwiazac uklad rownan gdzie x to pierwsza liczba a y−druga liczba
0,05x+0,04y=46
0,04x+0,05y=44
11 sty 17:10
sssss: Podalem Ci rozwiazanie... Policz sam dalej
x,y− pierwsza i druga liczba
uklad rownan:
0,05x + 0,04y = 46 /*100
0,04x + 0,05y = 44 /*100
5x + 4y = 4600
4x + 5y = 4400
x = 920 − 45y
4(920 − 45y) + 5y = 4400
wylicz z drugiego y, podstaw do x=... i masz rozwiazanie. to zwykle obliczenia na kalkulatorze.
11 sty 17:12
sssss: Pozatym , to juz Twoj 3 temat , o tym samym zadaniu. Przeczytaj :
33605
11 sty 17:16