matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
JJ:
Funkcja określona jest wzorem y=(x−a)
2
+(x−b)
2
. A i b to liczby. Uzasadnij że funkcja najmniejszą wartość przyjmuje dla argumentu równego średniej arytmetycznej liczb a i b.
17 lis 20:48
===:
y=2x
2
−2ax−2bx+a
2
+b
2
2a+2b
a+b
x
w
=
=
4
2
17 lis 21:08