Graniastosłupy. Pomożecie?
Daria9694: W prostopadłościanie krawędzi podstawy mają długości 6 i √3 , a przekątna prostopadłościanu
ma długości 2√10. Oblicz:
A) Objętości prostopadłościanu,
B) miary kątów nachylenia przekątnej ściany bocznej do krawędzi podstawy,
C) pole przekroju prostopadłościanu, które wychodzą z tego samego wierzchołka.
17 lis 20:46
dero2005:

a = 6
b =
√3
d = 2
√10
s =
√a2+b2 =
√39
h =
√d2−s2 = 1
V = a*b*h = 6
√3
| | h | | 1 | |
tgα = |
| = |
| ⇒α = 9o27'44'' |
| | a | | 6 | |
18 lis 21:22