| πr62 | ||
Pp przekroju: | ||
| 2 |
| √h2+r2πr | ||
Pb przekroju: | ||
| 2 |
| πr2 | √h2+r2πr | πr2 + √h2+r2πr | ||||
Pole otrzymanego przekroju: | + | = | ||||
| 2 | 2 | 2 |
Dane: h , r, d
Przekrojem jest trójkąt równoramienny ABW
P(przekroju) = 12d*hprzekroju
z ΔDOW wyznacz dł, tworzacej "l" z tw. Pitagorasa
l 2= h2 +r2
z trójkąta BEW też z tw. Pitagorasa
wyznacz dł. h( przekroju)
hprzekr.2= l2 − ( d/2)2
dokończ........ dasz już z pewnością radę ..... ( wierzę w Ciebie
Nie rozumiem... dlaczego muszę jeszcze obliczyć prostą "l" trójkąta DOW...., skoro mam
przedstawić tylko wynik pola przekroju, w tym wypaku jest to trójkąt ABW....
Poco potrzebna mi jest dlugość prostej "l" trójkąta DOW ? hmm....
NIe wiem, czy dobrze wykorzystałem prostą "l" obliczoną z tw. pitagorasa ΔDOW
Zrobiłem tak....
Obliczam dł. l ΔDOW
l2 = h2 + r2
l = h + r
Obliczam wysokość h ΔABW
| d | ||
(h+r)2 = hprzekroju2 + ( | )2 | |
| 2 |
| d | ||
−hprzekroju2 = ( | )2 − (h+r)2 | |
| 2 |
| d | ||
hprzekroju2 = (h+r)2 − ( | )2 | |
| 2 |
| d | ||
hprzekroju = (h+r) − ( | ) | |
| 2 |
| 1 | d | d | d | d | d | |||||||
Pprzekroju: | d * (h+r − | ) = | * (h+r − | ) = | h + | r − | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| d | ||
( | )2 | |
| 2 |
hprzekroju = √(h+r)2 −(d/2)2 

!
czy a2 = 62− 22
to w/g Ciebie ...... a2 = 6−2 
?
a to nie jest prawdą
popraw rozwiązanie ! ..... i zapamiętaj ,
że tak nie można obliczać pierwiastka z różnicy ani z sumy kwadratów
Nie liczyłam tego ( bo mi się nie bardzo chce
Obliczam prostą l:
h2+r2 = l2
l2 = √h2+r2)
l = h + r
Obliczam wysopkość ΔABW:
| d | ||
(h+r)2 = hp2 + ( | )2 | |
| 2 |
| d | ||
−hp2 = ( | )2 − (h+r)2 | |
| 2 |
| d | ||
hp2 = (h+r)2 − ( | )2 | |
| 2 |
| d | ||
hp = √(h+r)2 − ( | )2 | |
| 2 |
| d | ||
hp = (h+r) − ( | ) | |
| 2 |
rozchodzi się o to, że
c2 = a2 + b2
c ≠ a + b bo c = √a2 + b2
rozumiesz? pierwiastkujesz całą sumę! a nie poszczególne czynniki.
dlatego
l ≠ h + r bo l = √h2 + r2
i z twierdzenia Pitagorasa
| d | ||
hprz2 = l2 − ( | )2 | |
| 2 |
| d2 | ||
hprz2 = h2 + r2 − | ||
| 4 |
| 1 | ||
PABW = | *d*√h2 + r2 − d24 | |
| 2 |
bo
jezeli nie to oczywiście muszę się z wami zgodzić
| d | d | |||
Ja tam tak właśnie napisaem..... że hp = √(h+r)2−( | )2 "(h+r)2−( | )2" to | ||
| 2 | 2 |
| d2 | ||
ok. powinienem podnieśc do potęgi | ||
| 4 |
| 1 | ||
Ale oprócz tego tez mi wyszedł wynik taki jak Tobie.... tzn. PABW = | d *(h+r − | |
| 2 |
| d | 1 | |||
) tylko, że ja jeszcze wymnożyłem | d przez cały ten nawias. | |||
| 2 | 2 |
| 1 | d2 | |||
PABW = | d*√h2+r2 − | ..... | ||
| 2 | 2 |