Rozwiąż równanie z wart. bezwględną
załamany: Czemu w odp. mam x=4 i 2/3 a to równanie nie powinno być sprzeczne ?
|4−2x|+|−x+3|=5
17 lis 20:12
Adamm: podstaw i sprawdź
17 lis 20:13
załamany: rozbiłem sobie to na trzy przedziały i we wszystkich wychodzi mi sprzeczne więc nie rozumiem ?
17 lis 20:22
Mila:
|4−2x|+|−x+3|=5⇔
|2x−4|+|x−3|=5
1) |2x−4|=2x−4 dla x≥2
|x−3|=x−3 dla x≥3
a) x<2
−2x+4−x+3=5
−3x=−2
====
b) x∊<2,3)
2x−4−x+3=5
x=6∉<2,3)
c) x≥3
2x−4+x−3=5
3x=12
x=4
===
odp.
17 lis 20:42
załamany: Mam pytanie do tego zapisu |4−2x|+|−x+3|=5⇔ |2x−4|+|x−3|=5 , można rozpatrywać te przypadki na
pierwotnej wersji zapisu czy trzeba to sobie tak zmodyfikować ?
17 lis 21:30
Adamm: można rozpatrywać na pierwotnej wersji
17 lis 21:31
załamany: tylko nie wiem czemu ale na pierwotnej mi właśnie sprzeczne wyniki wyszły
17 lis 21:32
Adamm: ja wiem, źle policzyłeś

nie próbuj tego negować
17 lis 21:33
załamany: Pokaże Wam jak to zrobiłem ,może wyhaczycie mój błąd
17 lis 21:34
Mila:
|a|=|−a|
|x−5|=|5−x| itp.
Po moim zapisie łatwiej liczyć. Ale na upór nie ma rady.
Licz po swojemu.
17 lis 21:41
załamany: |4−2x|+|−x+3|=5
x∊(−∞,2)∪<2,3)∪<3,+∞)
1) dla x<2
−4+2x+x−3=5
3x=12
x=4 sprz.
2) dla 2≤x<3
4−2x+x−3=5
x=−4 sprz.
3) dla x≥3
4−2x−x+3=5
x=2/3 sprz.
17 lis 21:41
===:
jak nie odwrócisz kolejności pod "modułami" to trudniej zakładać i rozpatrywać przedziały
i pewnie tam robisz błąd
17 lis 21:41
Adamm: 1.
powinno być
4−2x−x+3=5
2.
powinno być
2x−4−x+3=5
3.
powinno być
2x−4+x−3=5
dokładnie to co powiedział ===
17 lis 21:47
załamany: i tak mam przeważnie starać się odwracać kolejność w tych modułach aby przy x nie było − ?
17 lis 21:48
Adamm: nie musisz, to zależy od preferencji
17 lis 21:50
załamany: ale jest większe prawdopodobieństwo na poprawniejszy wynik ? xd
17 lis 21:52
Mila:

|4−2x|+|−x+3|=5
|4−2x|=4−2x jeżeli 4−2x≥0 ⇔x≤2
|−x+3|=−x+3⇔−x+3≥0⇔x≤3
a)
x≤2
4−2x−x+3=5
−3x+7=5
−3x=−2
itd, jest tak, jak pisze Pan 21:41
17 lis 21:54
załamany: rozumiem , dziękuje Wam bardzo za pomoc
17 lis 21:58