Oblicz granicę funkcji
Graniczka: lim x−>∞ = (arc sin 2x)/(arc tgx)
Nie mam pojęcia jak ugryźć tę granicę. Mógłby ktoś wyjaśnić?
17 lis 18:45
Adamm: granica nie istnieje, granicę możemy rozważać tylko dla przedziałów dla których funkcja jest
określona
17 lis 18:48
Graniczka: Ojej, przepraszam x−>0, mój błąd
17 lis 18:56
Adamm: | | arcsin(2x) | | arcsin(2x) | | x | |
limx→0 |
| = limx→0 2* |
| * |
| = |
| | arctgx | | 2x | | arctgx | |
= 2*1*1=2
17 lis 18:58
Graniczka: Chyba rozumiem, to jest z wzorów na granice funkcji cyklometrycznych?
Czy działają one w przypadku cosinusa też?
17 lis 19:04