podaj ilość rozwiązań
Vitamin: Witam nie jestem pewny rozwiazania ponizszego rownania:
log przy podstawie 5 z (x2 −9) =0 mam podac ilosc rozwiazan, Sadze ze mozna to rozpisac na dwa
nawiasy (x−3) i (x+3), czy to dobry kierunek myslenia?
17 lis 18:35
Adamm: log
5(x
2−9)=0
log
5|x−3|+log
5|x+3|=0
|x+3||x−3|=1
|x
2−9|=1
x
2−9=1 lub x
2−9=−1
x
2=10 lub x
2=8
x=±
√10, x=±2
√2
pomysł niezły, ale nie zapomnij o wartości bezwzględnej
17 lis 18:39
Adamm: oczywiście, nie każdy wynik jest rozwiązaniem ze względu na dziedzinę
17 lis 18:40
Vitamin: tak wiec rozwianiami beda pierwiastek z 10 i dwa pierwiastki z 2 o ile dobrze rozumuje, a co w
przypadku gdy zamiast odejmowania w nawiasie mam dodawanie ?
17 lis 18:58
Adamm: mylisz się co do rozwiązań
log5(x2+9)=0
log5(x2+9)=log51
x2+9=1
równanie sprzeczne
17 lis 19:00
Vitamin: w takim razie co bedzie rozwiazaniami tego pierwszego rownania o ktore pytalem ?
17 lis 19:08
Adamm: √10 oraz −√10
17 lis 19:10
Vitamin: dziedzina tego rownania bedzie x2−9>0,wiec x>3 oraz x>−3 czyli przedzialy (−∞,−3)U(3,∞) tak ?
17 lis 19:17
Adamm: x<−3 oraz x>3, przedział dobrze
17 lis 19:24