matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia wymierne
exx:
Rozwiąż równanie; rozpisze ktoś mi to
x
a)
=−1
x−1
6
b)
=5
2−x
−2(x+5)
c)
=x+5
x−4
17 lis 17:57
Natalia:
x
=−1/ *(x−1) D=R−{1}
x−1
x=−x+1 2x=1
1
x=
2
17 lis 17:59
Natalia:
6
=5 D=R−{2}
2−x
6=10−5x 5x=4 x=1,25
17 lis 18:01
Natalia:
−2(x+5)
=x+5 D=R−{4}
x−4
−2x−10=x
2
+x−20 Rozwiązujesz dalej zwykłe równanie kwadratowe
17 lis 18:06
exx:
Dziękuje bardzo
17 lis 18:14
exx:
pomożesz jeszcze z jednym;
x+4
=2x+3
x−4
17 lis 18:43