Funkcje
Maja: Wykresem funkcji kwadratowej g która dla argumentu 1 przyjmuje wartość 5 jest parabola o
wierzchołku 4, −5. Ile miejsc zerowych ma funkcja?
17 lis 16:30
Jack:
f(x) = a(x−4)
2 − 5 (postac kanoniczna)
f(1) = 5
Wiemy ze f(1) = a*9 − 5
Zatem 9a−5 = 5
Zatem odp?
17 lis 18:02
17 lis 18:04
Jack: Wystarczy ze znamy "a" oraz wierzcholek.
Wierzcholek ponizej osi OX ramiona do gory zatem mamy 2 msca zerowe
17 lis 18:07
Adamm: no tak, nie myślałem o tym, ale rozpisać sobie rozwiązania takiej funkcji to nawet nie jest 5
minut
17 lis 18:14