Funkcje
Maja: Funkcja ma wzór x2=8. Ile jest takich liczb całkowitych k dla których zachodzi nierówność
f(k)<0?
17 lis 16:28
PW: To jakieś nieporozumienie. Funkcja ma wzór
x2 = 8?
17 lis 16:31
Adamm: x2−8?
17 lis 16:40
PW: Maja, chcesz pomocy?
− Podaj definicję
f(x) = ...
17 lis 16:51
Maja: Pomyliłam się. Napisałam już dalszą część. Powinno być f(x)=x2−8. Wyszły mi dwa pierwiastki
tego równania. I nie wiem co dalej.
17 lis 17:02
PW: Funkcja f(x) ma dwa miejsca zerowe. Umiemy więc naszkicować jej przybliżony wykres. Wiemy
dla jakich x jest f(x) < 0.
Wyłowić liczby całkowite k spośród takich x.
17 lis 17:09
Adamm: x2−8<0
(x−2√2)(x+2√2)<0
−2√2<x<2√2
17 lis 17:14