Rownanie z trygonometrii
Mareg: Hej,
Potrzebuje pomocy w rozwiazaniu takiego zadania:
√1+tg2α:cosα −−> do mozliwie najprostszej postaci, przy czym sinα=2:3
Probowalem to przeksztalcac na rozne sposoby i zawsze wynik wychodzi bledny. Moglby ktos mi
krok po kroku pokazac jak to sie przeksztalca?
17 lis 15:15
Adamm: nie możliwe że jest podane tylko tyle, musi być jeszcze np. kąt α jest ostry
17 lis 15:22
Adamm: | | cos2α | | sin2α | | 1 | |
1+tg2α= |
| + |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| √1/cos2α | | 1 | |
| = |
| |
| cosα | | |cosα|cosα | |
17 lis 15:24
Jerzy:
Jeśli kat α jest ostry, to:
| | 4 | | 2 | | 4 | | √5 | |
√1+tg2α:cosα =√1 + |
| : |
| = √1 + |
| * |
| ... i licz dalej |
| | 5 | | √5 | | 5 | | 2 | |
17 lis 15:24
17 lis 15:28
Adamm: Jerzy
| | √5 | | 3 | | 3 | | 9 | |
√1+4/5: |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | √5 | | √5 | | 5 | |
17 lis 15:45
Jerzy:
Ano...racja
17 lis 15:47