Korzystając z reguł różniczkowania oblicz pochodną
Ola_nana: y=(1+4√x)tg(√x)
17 lis 13:50
Benny: Z czym jest problem?
17 lis 13:51
Ola_nana: Nie wiem jak sobie poradzić z tg(√x)
17 lis 13:52
Benny: a jak poradzisz sobie z taka funkcją f(x)=tg(g(x))?
17 lis 13:53
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *x−3/4*(tg√x) + (1 + 4√x)* |
| * |
| |
| | 4 | | cos2(√x) | | 2√x | |
17 lis 13:53
Ola_nana: Tzn nie wiem jak pierwiastek będzie wpływał na pochodną.
17 lis 13:53
Jerzy:
To popatrz wyżej.
17 lis 13:55
Ola_nana: Dziękuję za odpowiedź. Nie zauważyłam, że to złożenie
17 lis 14:00