Prawdopodobienstwo
Justyna: z przedzialu (0,1) losujemy liczbe a a z przedzialu (−1,1) lodujemy liczbe b . Jakie jest
prawdopodobienstwo ze miejsce zerowe funkcji f(x) =ax+b jest dodatnie
17 lis 12:26
===:
| | −b | |
y=ax+b ⇒ x= |
| ... i chyba jasne  |
| | a | |
17 lis 13:20
yht:
| | −b | |
x = |
| − miejsce zerowe |
| | a | |
a − liczba (zawsze) dodatnia
żeby miejsce zerowe było dodatnie to liczba (−b) musi być dodatnia
czyli liczba b musi być ujemna
Czyli: jakie jest prawdopodobieństwo że z przedziału (−1,1) wylosujemy liczbę ujemną
w przedziale (−1,1) jest tyle samo liczb ujemnych, co dodatnich, więc prawdopodobieństwo
rozpatrujemy w kategorii jednokrotnego rzutu monetą.
| | 1 | |
stąd wynika, że szukane prawdopodobieństwo wynosi |
| |
| | 2 | |
17 lis 13:21