Obraz i przeciwobraz funkcji (zbioru)
Niepewny: Dana jest funkcja f=x2
Potrzebuję znaleźć obraz i przeciwobraz zbioru:
a) (2,9>
b) (5,10)
c) (0,16)
d) (−4,4)
e) <−7,3>
Sądzę, że będzie to tak:
a) obraz: (4, 81>, przeciwobraz: <−3, −√2) + (√2, 3>
b) obraz: (25,100), przeciwobraz: (−√10, −√5)+(√5, √10)
c) obraz: (0, 256), przeciwobraz: (−4, 4)
d) obraz: (0, 16), przeciwobraz: (−2, 2)
e) obraz: <0, 9>, przeciwobraz: (−√3, √3)
Nie jestem do końca pewien, a szczególnie w nawiasach (czy otwarty czy nie). Proszę rozwiać
moje wątpliwości.
Dziękuję
17 lis 12:26
PW: e) źle (innych nie sprawdzałem).
17 lis 14:48
Niepewny: Czyli przedział zamknięty w przykładzie e) powinien być?
17 lis 15:00
PW: Obraz:
<0, 49>
17 lis 15:04
Niepewny: Mógłbyś to wytłumaczyć?
17 lis 15:09
PW: Obraz zbioru <−7, 0> istnieje (wszystkie liczby z przedziału można podnieść do kwadratu) i jest
zbiorem
<0, 49>.
Obraz zbioru (0, 3> istnieje i jest zbiorem
(0, 9>.
Obraz sumy <−7,0>∪ <0, 3> = <−7, 3> jest sumą obrazów:
<0,49>∪ (0, 9> = <0, 49>.
Warto narysować wykres − łatwiej zrozumieć.
17 lis 15:42
Niepewny: Rozumiem. Dziękuję.
Mógłbyś sprawdzić czy nawiasy się zgadzają? Na kolokwium straciłem pkr właśnie przez nawiasy.
17 lis 15:46
PW: Przeciwobraz zbioru <−7, 3> to zbiór x, dla których x
2∊<−7, 3>. Ponieważ x
2 nie bywa ujemne,
szukany zbiór jest tożsamy z przeciwobrazem zbioru <0, 3>, jest więc zbiorem
<−
√3,
√3>.
Innych zadań nie sprawdzałem, spójrz sam "nowym okiem". Zalecam rysowanie
17 lis 16:00