Wektory kolinearne, liniowo zależne i komplanarne
mmmm: Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi różnicę pomiędzy wektorami komplanarnymi, liniowo
zależnymi i kolinearnymi?
Bo jak dla mnie to wszystko sie sprowadza do jednej rzeczy, że jeśli oznaczymy wektory przez x
i y (nie wiem jak na tym forum zrobić oznaczenia wektorów), to istnieje taka k stała
rzeczywista że x*k=y. Czyli wszystkie są po prostu równoległe do siebie.
17 lis 11:50
Janek191: → →
Dwa wektory a i b liniowo zależne nazywamy wektorami kolinearnymi.
Dwa niezerowe wektory kolinearne nazywamy wektorami równoległymi.
→ → →
Trzy wektory a, b , c liniowo zależne nazywamy wektorami komplanarnymi.
17 lis 13:43
Janek191:
→ →
Dwa wektory a i b liniowo zależne nazywamy wektorami kolinearnymi.
Dwa niezerowe wektory kolinearne nazywamy wektorami równoległymi.
→ → →
Trzy wektory a, b , c liniowo zależne nazywamy wektorami komplanarnymi.
17 lis 13:43
Janek191:
Kolinearność wektorów
→
a = [ a
x, a
y, a
z ]
→
b = [ b
x, b
y , b
z ]
można zapisać
Wektor [ 1, 0, 2 ] jest kolinearny z wektorem [ 2, 0, 4] bowiem zachodzi potrójna
proporcja
nie jest natomiast kolinearny z wektorem [ 2, 0, 5]. bo proporcja
| 1 | | 0 | | 2 | |
| = |
| = |
| nie jest spełniona. |
| 2 | | 0 | | 5 | |
17 lis 13:52
Janek191:
Wektory [ 3, − 1, 0 ], [ 2,5, −4] i [ 4, − 7, 4 ] są komplanarne, bo
[ 4, − 7, 4 ] = 2 *[ 3, − 1, 0 ] − [ 2, 5, −4 ]
17 lis 13:54
mmmm: A czy mogą być dwa wektory które są liniowo zależne ale niekolinearne?
17 lis 16:42
Bogdan: α
2 maj 15:42