zadania zaliczeniowe bardzo dziekuje!!!
miro412: Suma 5% pierwszej liczby i 4 % drugiej liczby wynosi 46, a suma 4% pierwszej i 5% drugiej
liczby wynosi 44.Znajdz te liczby
5
5
11 sty 16:55
sssss: Suma 5% pierwszej liczby i 4 % drugiej liczby wynosi 46, a suma 4% pierwszej i 5% drugiej
liczby wynosi 44.Znajdz te liczby
x,y− pierwsza i druga liczba
uklad rownan:
0,05x + 0,04y = 46 /*100
0,04x + 0,05y = 44 /*100
5x + 4y = 4600
4x + 5y = 4400
x = 920 − 45y
4(920 − 45y) + 5y = 4400
Dalej sobie poradzisz.
11 sty 16:59
bartek: Wystarczy rozwiazac uklad rownan gdzie x to pierwsza liczba a y−druga liczba
0,05x+0,04y=46
0,04x+0,05y=44
11 sty 17:00
sssss: Na przyszlosc nie wrzucaj takiej ilosci enterow po zadaniu, utrudnia to nam pomoc.
11 sty 17:00
bartek: otoz to dalej sobie poradzisz
11 sty 17:01