Funkcja różnowartościowa
Piotr : 1) Definicja funkcji różnowartościowej
| | 1 | |
2) Wykaż, że funkcja f(x)= |
| jest różnowartościowa |
| | 2x+4 | |
1) ∀
x1,x2 ∊D x
1≠x
2⇒f(x
1)≠f(x
2),

?
2) Robiłem to tak:
Dowód nie wprost
Zakładamy, że x
1,x
2∊D x
1≠x
2 i f(x
1)=(fx
2)
2
x1+4=2
x2+4
x
1=x
2 sprzeczne z założeniami zatem funkcja jest różnowartościowa

?
17 lis 10:25
Piotr : Oczywiście wcześniej trzeba określić dziedzinę :
D=R
17 lis 10:27
Piotr : .
17 lis 12:04
PW: Zwyczajnie więc powołałeś się na różnowartościowość funkcji g(x) = 2x.
17 lis 16:08