Elitm
Franko: Potrzebuje pomoce z elitmu.. pomoze ktos ?
Podane zdania zapisać jako formuły rachunku zdań. Można używać symboli: spójników
logicznych, kwantyfikatorów, zmiennych będących liczbami naturalnymi oraz symboli
podanych w nawiasach, (można też definiować symbole pomocnicze).
f) nie istnieje największa liczba pierwsza (=, <, ·),
g) istnieje największa liczba parzysta (=, ¬, +),
h) między dwiema liczbami parzystymi istnieje liczba nieparzysta (=, ¬,+, 1),
i) każda liczba, która jest sumą dwóch kwadratów jest podzielna przez 3 (=, +, ·),
17 lis 08:12
Janek191:
h) ∀ ( 2n i 2n + 2 i n ∊ ℂ ) ∃ 2n + 1 : 2n < 2n + 1 < 2n + 2
17 lis 08:19
Janek191:
∀ k = a2 + b2 : k = 3 n : k, a, b, n ∊ℕ
To zdanie nie jest prawdziwe.
17 lis 08:23
Franko: Nie nam dane oceniać wizję mojego wykładowcy
17 lis 08:37