kombinatoryka
slava: Grupa pięciolatków z przedszkola z okazji Dnia Matki zaprosiła swoje mamy na przedstawienie,
w których wystąpią jako skrzaty, mające czapki w trzech kolorach: czerwonym, niebieskim i
zielonym. Liczbę osób mających czapkę w danym "kolorze przedstawia tabela poniżej.
Czapka czerwona Czapka niebieska Czapka zielona
Dziewczynki 7 4 3
Chłopcy 3 6 3
Ile jest możliwości wyboru pary − dziewczynka, chłopiec, w której:
a) obie osoby mają czapkę w takim samym kolorze:
pary mają czapki czerwone 7*3=21 pary mają czapki niebieskie 4*6=24
pary mają czapki zielone (3*3)−2=7 Razem 51
b) co najmniej jedna osoba ma czerwoną czapkę?
Wg mnie powinno być: Oznacza że jedna osoba ma czapkę czerwoną 7*9+3*7=84 oraz
dwie osoby mają czapki czerwone 7*3=21 Razem 105 Odpowiedz ze zbioru 102
Gdzie mam błąd
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
17 lis 06:32
Jerzy:
Dlaczego dla czapek zielonych odejmujesz 2 ? [ (3*3) − 2 ]
17 lis 09:03
5-latek:
17 lis 09:27
slava: Jerzy:
Dlaczego dla czapek zielonych odejmujesz 2 ? [ (3*3) − 2 ]
Wykluczamy kiedy w parze byłyby osoby tej samej płci
Bardzo proszę szanowne matematyczki i matematycy o spojrzenie na podpunkt b
17 lis 11:48
Jerzy:
Nie masz racji .... A,B,C − dziewczynki
1,2,3 − chłopcy
Wszystkich mozliwości jest 3*3 = 9
A1,B1,C1.
A2,B2,C2.
A3,B3,C3.
i gdzie tu się osoby tej samej płci ?
Co do punktu b) ... masz dobry wynik.
17 lis 12:05
slava: Tzn że w zbiorze Pazdro zad. 4.14 jest błędna odpowiedź raczej tam się nie zdarza
i jeszcze w obu podpunktach
17 lis 12:17
Jerzy:
Pomyłki w książkach sie zdarzają ( niestety )
17 lis 12:21
slava: Nie daje mi to spokoju że obie odpowiedzi są bółędne. Może ktoś jeszcze się popatrzy na to
zadanie.
Proszę
17 lis 19:22
Mila:
Zaraz.
17 lis 20:02
Mila:
a)
7*3+4*6+2*3=51
CC,NN,ZZ
b)
7*3+7*6+7*3=84
CC,CN,CZ
lub
4*3+2*3=18
NC,ZC
84+18=102
17 lis 20:14
slava: Mila jesteś wielka. Dziękuję
17 lis 23:47
Mila:
18 lis 00:00
yanko: Milo.
można prosić o komentarz do Twojego rozwiązania niestety mam problem ze zrozumieniem
18 lis 08:30
Jerzy:
Nadal uważam,że rozwiazanie Mili byłoby właściwe, gdyby zielone czapki miało tylko
pięcioro dzieci ( 2 dziewczynki i 3 chlopców lub 3 dziewczynki i 2 chłopców),
a nie tak jest w treści zadania ( 3 + 3).
18 lis 09:15
yano: Jerzy:
Co sądzisz o tym zadaniu:
Restauracja „Międzynarodowa" serwuje 12 dań kuchni polskiej, 10 dań kuch¬ni węgierskiej i
8 dań kuchni czeskiej. Na ile sposobów można w tej restauracji wybrać dwa różne dania,
z których co najmniej jedno należy do kuchni polskiej?
18 lis 10:41
Jerzy:
Mamy trzy możliwości: (P,P) (P,W) P,C)
12*11 + 12*10 + 12*8
18 lis 10:47
PW: Na prośbę Jerzego liczę po swojemu.
b) Zdarzeniem przeciwnym do
B − "co najmniej jedna osoba ma czerwoną czapkę"
jest B' − żadna osoba nie ma czerwonej czapki".
Ponieważ losujemy pary (rozumiane jako dwuelementowe podzbiory {d, c}),
B' = { {d, c},{d, c},{d, c}, {d, c}
|B'| = 4.6 + 4.3 + 3.6 + 3.3 = 63
Wszystkich możliwych dwuelementowych podzbiorów jest |Ω| = 14.12 = 168, a więc
|B| = |Ω| − |B'| = 168 − 63 = 105.
Wyliczenia Mili są logicznie poprawne, w ostatnim momencie powinno być inaczej: liczba par
ZC jest równa 3.3, a nie jak napisała 2.3 − a więc w Jej sposobie liczenia też byłoby w
sumie105.
To ewidentny "błąd sąsiedniego klawisza" − przecież liczba czapek w żadnym kolorze nie jest
równa 2.
18 lis 10:58
Jerzy:
Widziałem to zadanie w oryginale i tam podział czapek zielonych jest rzeczywiście: (2,3)
Myśle,że autor żle przepisał treść, a jeśli dobrze ,to wyniki są:
a) 54
b) 105
18 lis 11:04
PW: Uwaga teoretyczna do rozwiązania z 10:47. Wybór dwóch dań to utworzenie dwuelementowego
podzbioru. Nie można pisać (P, W), lecz trzeba {P, W}. Nieodróżnianie w zapisie ciągu
dwuelementowego od zbioru dwuelementowego może się okazać fatalne w skutkach.
18 lis 11:22
Jerzy:
Formalnie masz rację
18 lis 11:28
Mila:
Nieporozumienie stąd, że ja patrzyłam na treść zadania w książce,
bo byłam ciekawa jaką to odpowiedź dał autor (Kurczab), a nie chciało mi się przewijać strony
przy rozwiązywaniu.
Przepiszę tylko liczby bez nagłówków.
Dz. 7 4 2
chł. 3 6 3
Zatem, wszystko już jasne.
18 lis 17:14
Mila:
Przepraszam za zamieszanie i niepokój kolegów.
Moja wina, że nie sprawdziłam treści wpisanej przez
Slawę.
Pozdrowienia
18 lis 17:18
slava: To ja przepraszam Was za zamieszanie faktycznie był 2 i 3
Przepraszam
19 lis 11:25
Mila:
19 lis 19:29