Stożek, objętość stożka
Nancy: Tworząca stożka ma długość 20, a kąt rozwarcia stożka ma miarę 120 stopni. Oblicz objętość tego
stożka
Narysowałam stożek. Z wierzchołka poprowadziłam wysokość, czyli wyszedł mi trójkąt 60−90−30.
Tworząca ma 20, więc a=10 a H=10√3. Próbowałam z tych danych wyliczyć objętość ale widocznie
coś się nie zgadza. POMOCY !
11 sty 16:53
Weronika :):

sinα= r/L
sin60= r/20
√3/2=r/20
20√3=2r
r=10√3
cos 60= h/L
1/2=h/20
h=10
V= 1/3*πr
2*h
V=1/3*π*300*10
V=1000π
V=3140
11 sty 17:15
Nancy: hmm .. tylko wiesz co.
Nie miałam Sin ani cos
11 sty 17:16
Łukasz: Kąt rozwarcia to winnym miejscu nie będzie jak tylko "u góry". Puszczasz w dół wysokość i to ci
dzieli na 60 stopni. i masz kąty właśnie stąd. 60 u góry, 90 na dole bo prosty, zostaje więc
tylko 30 skoro to trójkąt.
11 sty 17:21
Nancy: Ale zgodnie z rozwiązaniem z tyłu książki jest 1000π
A mi wychodzi
1000√3π
−−−−−−−−−−−−−−
3
11 sty 17:26