Kondensator
asad: Pojemność kondensatora płaskiego o kwadratowym kształcie elektrod jest określona wzorem
C = ξ ξ 0 a2d
w którym a− długość boku elektrody, d− odległość między elektrodami,
ε −8,8561 *10−12 F/m, ε =9,2±0,1; przy czym a=100mm,d=1mm. Obliczyć, z
jakim błędem δa należy zmierzyć długość boku elektrody oraz z jakim błędem δd odległość
elektrod, żeby sumaryczny błąd określenia pojemności nie przekraczał2%. Wpływ warunków
brzegowych pominąć.
16 lis 23:38
||: | ΔC | | Δa | | Δd | |
| = 2 |
| + |
| ≤ 0,02 |
| C | | a | | d | |
17 lis 00:56
daras: Można tu zastosować przybliżenie pochodną dla danej wartości argumentu
| | εoεa2 | |
1. obliczamy pojemność kondensatora C = |
| = 8,15*10−10 F = 815 pF |
| | d | |
| | dC | | 2εoεa | |
2. szacujemy błąd Δa licząc pochodną |
| = |
| |
| | da | | d | |
3. obliczamy wartość pochodnej dla a = 100 mm = 0,1 m
| dC | |
| (a = 0,1) = 1,63*10−8 |
| da | |
a skoro ΔC ma nie przekroczyć 2% =0,02C = 16,3 nF,
to Δa = 0,001 m czyli powinno być zmierzone z dokładnością do 1 mm
Podobnie postępujemy dla oszacowania dokładności pomiaru d
| | dC | | εoεa2 | | εoεa2 | |
| |
| | = |− |
| | = |
| |
| | dd | | d2 | | d2 | |
| dC | |
| (d=1 mm) = 1,63*10−6 |
| dd | |
| | ΔC | |
Δd = |
| = 10−5 m = 0,01 mm |
| | 1,63*10−6 | |
wszystkie pochodne sa oczywiście cząstkowe ale
Jakub
jeszcze nie wstawił całego alfabetu greckiego, tak samo delty (Δ) mogłyby być małe, za to
wstawił znaczki karciane ♠♥♦♣ więc będzie można pograć w brydża
18 lis 18:21