matematykaszkolna.pl
Interpretacja geometryczna liczby zespolonej Robert: Przedyskutować różne położenia liczby zespolonej jako wektora w układzie współrzędnych. Ktoś podpowie jak mam to rozumieć? Pozdrawiam Robert
16 lis 23:07
16 lis 23:10
Robert: Czytałem. Nie wiem co napisać na takie pytanko na kolosie...
16 lis 23:13
PW: "Liczba zespolona jako wektor" oznacza, że bierzemy pod uwagę wektory o początku (0, 0) i dowolnym końcu (a, b). Zasadnicze położenia końca wektora są takie: (a, b) = (a, 0) (koniec wektora leży na osi OX); jest to interpretacja liczby rzeczywistej (b = 0, a więc część urojona jest zerem); obie liczby a i b są dodatnie (koniec wektora leży w I ćwiartce układu współrzędnych); jest to interpretacja liczby zespolonej o części rzeczywistej i części urojonej dodatniej, np. wektor o końcu (3, 5) jest interpretacją liczby zespolonej 3 + 5i; (a, b) = (0, b) (koniec wektora leży na osi OY; jest to interpretacja liczby zespolonej "czysto urojonej", np. wektor o końcu (0,1) jest interpretacją liczby zespolonej 0 + 1i = i . Myślę, że nie trzeba na kolokwium aż tak tego opisywać, wystarczy podać same rysunki z podpisami − jaką liczbę reprezentuje wektor z rysunku.
17 lis 10:24