Interpretacja geometryczna liczby zespolonej
Robert: Przedyskutować różne położenia liczby zespolonej jako wektora w układzie współrzędnych.
Ktoś podpowie jak mam to rozumieć?
Pozdrawiam
Robert
16 lis 23:07
16 lis 23:10
Robert: Czytałem.
Nie wiem co napisać na takie pytanko na kolosie...
16 lis 23:13
PW: "Liczba zespolona jako wektor" oznacza, że bierzemy pod uwagę wektory o początku (0, 0) i
dowolnym końcu (a, b).
Zasadnicze położenia końca wektora są takie:
(a, b) = (a, 0) (koniec wektora leży na osi OX); jest to interpretacja liczby rzeczywistej
(b = 0, a więc część urojona jest zerem);
obie liczby a i b są dodatnie (koniec wektora leży w I ćwiartce układu współrzędnych); jest to
interpretacja liczby zespolonej o części rzeczywistej i części urojonej dodatniej, np. wektor
o końcu (3, 5) jest interpretacją liczby zespolonej 3 + 5i;
(a, b) = (0, b) (koniec wektora leży na osi OY; jest to interpretacja liczby zespolonej "czysto
urojonej", np. wektor o końcu (0,1) jest interpretacją liczby zespolonej 0 + 1i = i .
Myślę, że nie trzeba na kolokwium aż tak tego opisywać, wystarczy podać same rysunki z
podpisami − jaką liczbę reprezentuje wektor z rysunku.
17 lis 10:24