Oblicz granice ciagu
Skarbek: Oblicz granice przy x−>∞ z ciagu an
an = (n+arctg 1)/n2 + (n+ arctg 2)/n2 + ... + (n+arctg n)/n2
Wskazowka jest aby obliczyc to z twierdzenia o trzech ciagach. Wynikiem powinno byc 1, wychodzi
mi tylko jedno z dwoch pozostalych rownan,ktore sobie zakladam.
16 lis 22:44
jc:
an = 1+ (atan 1 + atan 2 + atan n)/n2
1 ≤ an ≤ 1 + (atan n)/n ≤ 1 + π/(2n)
16 lis 22:52
Skarbek: Nie rozumiem. Moge prosic o wytlumaczenie? Skad tam tangensy i jedynka przed wszystkim?
16 lis 23:23
jc: Nie ma nigdzie tangensów, atan = arctg (inny skrót).
16 lis 23:31
Jack:
| n+arctg1 | | n + arctg2 | | n+arctgn | |
| + |
| + ... + |
| = |
| n2 | | n2 | | n2 | |
| n*n + arctg1+arctg2+arctg3+arctg4+...+arctgn | |
| = |
| n2 | |
| | n2 | | arctg1+arctg2+arctg3+arctg4+...+arctgn | |
= |
| + |
| = |
| | n2 | | n2 | |
| | arctg1+arctg2+arctg3+arctg4+...+arctgn | |
= 1 + |
| |
| | n2 | |
16 lis 23:36
Skarbek: A skad ta jedynka?
Jack wyciaga n z rownan ale skad u niego n2 skoro tam jest tylko n?
16 lis 23:40
Skarbek: Aaa rozumiem skad

To tylko jeszcze male pytanko: skad ta prawa czesc rownania przy porownywaniu trzech ciagow?
16 lis 23:42
ICSP: w szczególności dla liczb naturalnych otrzymasz ciąg nierówności :
.
.
.
Wystarczy je dodać.
17 lis 09:46