Oblicz pole podstawy, powierzchni bocznej, powierzchni całkowitej i objętość czw
roki :): Zadanie 2.
a) Oblicz pole podstawy, powierzchni bocznej, powierzchni całkowitej i objętość czworościanu
foremnego, ktorego krawedz ma dlugosc 2 cm .
b) Oblicz wysokosc czworoscianu foremnego, ktore krawedz ma dlugosc a.
c) Oblicz miare kata nachylenia krawedzi bocznej czworoscianu foremnego do podstawy
11 sty 16:47
szymon:
10 lut 07:30
vega:
W każdym podręczniku jest rozwiązane, wystarczy otworzyć książkę.
14 lut 14:19
Jolanta: Czworościan foremny to bryła złożona z 4 trójkątów równobocznych
a)
P
b=3*
√3
P
c=4*
√4
14 lut 20:24
Jolanta: | | 1 | |
Objetosc ostrosłupa V= |
| Pp*H |
| | 3 | |
Wysokość ostrosłupa H jest pod kątem prostym do wysokości podstawy h Mamy trójkąt prostokątny
| | 2 | |
O przyprostokątnych H, |
| h i przeciwprostokątnej a=2 |
| | 3 | |
| | a√3 | | 2 | | 2 | | 2√3 | | 2√3 | |
h= |
| |
| h= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
P
p=P
t=
√3
15 lut 09:22