Potrzebuję pilnie graniastosłupy.
Daria9694: Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przez wysokość podstawy i krawędź
boczną
graniastosłupa. Przekątna otrzymanego przekroju jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kontem
60*. Oblicz objętość tego graniastosłupa, wiedząc, że wysokość jego podstawy jest równa 2
pierwiastek z 3.
16 lis 22:23
Jack:

h = 2
√3 −−−>wys. podstawy
H −−−> wys. graniastoslupa
a −−−> krawedz podstawy graniastoslupa
| | a√3 | | 2h | | 4√3 | |
h = |
| −−−>> a = |
| = |
| = 4 |
| | 2 | | √3 | | √3 | |
| | H | |
√3 = |
| −−−> H = 2*3 = 6 |
| | 2√3 | |
| | a2√3 | |
V = PP * H = |
| * H = 4√3 * 6 = 24√3 |
| | 4 | |
16 lis 23:32
Janek191:
pod kątem

!
17 lis 08:04