Wyznacz wszystkie takie pary liczb rzeczywistych x i y
katix: Wyznacz wszystkie takie pary liczb rzeczywistych X i Y ich suma iloczyn i iloraz były równe
16 lis 22:09
Jack:
popraw polecenie.
16 lis 22:09
katix: Wyznacz wszystkie takie pary liczb rzeczywistych x i y aby ich suma iloczyn i iloraz były równe
16 lis 22:26
Jack: dobra, mniejsza (gadam glupoty), mniej wiecej jest tak :
"wyznacz...,tak aby ich suma, iloczyn i iloraz byly rowne".
no to
zalozenie y≠0
1)x+y=x*y
zatem
2)
x*y
2 = x
xy
2 − x = 0
x(y
2−1) = 0
x = 0 lub y = 1 lub y = − 1
dla x = 0
0+y = 0
y = 0
stad para (0,0)
dla y = 1
x+1 = x
1 = 0 sprzecznosc
dla y= − 1
x−1 = −x
2x = 1
zatem mamy 2 takie pary.
16 lis 22:30
Adamm:

x+y=x*y
x=y(x−1)
dla x=1 mamy
1+y=y
równanie sprzeczne
wszystkie rozwiązania leżą na hiperboli danej tym równaniem
16 lis 22:32
Adamm: a, jeszcze iloraz, nieważne
16 lis 22:32
Jack: Adamm, tez na poczatku zle przeczytalem.
Ma byc jeszcze iloraz
16 lis 22:33