Wartość wyrażenia dla x jest równa
joko:
| 1−8 | | 1−(−24√2)8 | | 1−28*22 | | −1023 | |
| = |
| = |
| = |
| =33 |
| 1−x4 | | 1−(−24√2)4 | | 1−24*2 | | −31 | |
| | 1−(−24√2)8 | | 1−28*22 | |
Czy wytłumaczy mi ktoś ten fragment |
| = |
| |
| | 1−(−24√2)4 | | 1−24*2 | |
Chodzi mi konkretnie o skracanie tych pierwiastków. Czy jest na to jakiś wzór albo reguła?
16 lis 22:08
Jack:
(24√2)8 = 28 * 4√28 = 28 * (21/4)8 = 28 * 28/4 = 28 * 22
16 lis 22:13
joko: Wiedziałem, że nie ma w tym nic trudnego. >.< Nie wpadłem na to, żeby rozpisać sobie ten
pierwiastek. Dzięki wielkie
16 lis 22:15