Równanie
Piotr : Nie bardzo wiem gdzie jest błąd
4(log
2(sinx))
2+log
2(1−cos2x)=3
1−cos2x=2sin
x
sinx>0
4(log
2(sinx))
2+log
2(2sin
2x)=3
4(log
2(sinx))
2+log
22+log
2sin
2x=3
log
2sin
2x=t
4t+1+t=3
5t=2
log
2sin
2x=log
22
2/5
sin
2x=
5√4
sinx=
5√2
Co robię źle?
16 lis 21:52
Mila:
wg zapisu w pierwszej linijce:
sinx>0⇔x∊(2kπ, π+2kπ)
1−cos(2x)=2sin
2x
potem podstawienie:
log
2(sinx)=t
4[log
2(sinx)]
2+2log
2(sinx)−2=0
4t
2+2t−2=0
Δ=4+16*2=36
| | 1 | |
log2(sinx)=−1 lub log2(sinx)= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
sinx= |
| lub sinx=√2 brak rozw. |
| | 2 | |
x=... dokończ
16 lis 22:18
Piotr : Czyli [log2(sinx)]2≠log2sin2x i tu był mój błąd, dobrze rozumiem?
16 lis 22:29
Piotr : x={π}{6} +2kπ lub x={5π}{6}+2kπ, k∊C
16 lis 22:31
Piotr : | | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ, k∊C, poprawiłem zapis  |
| | 6 | | 6 | |
16 lis 22:35
Mila:
Tak.
16 lis 23:28