granice
zagubiona: Hej.
| | x−1 | |
Mam taka funkcje: |
| i mam wyznaczyć granice w +∞ −∞ oraz w 0+ i 0−. |
| | x√x | |
| | 1 | |
Po przekształceniach wyszło mi |
| . |
| | √x | |
Dla + i −
∞ wychodzi jednoznacznie O.
Problem mam z 0. Dla 0+ wychodzi
∞ a jak jest z 0−? Nie można policzyć bo nie należy do
dziedziny?
16 lis 21:47
Ajtek:
Jak Ty chcesz liczyć z tego granicę w −
∞, skoro dziedzina wyjściowej funkcji to <0;
∞)

O 0 z
lewej już nie wspominam.
16 lis 21:49
Ajtek:
Dziedzina oczywiście (0;
∞)
16 lis 21:50
Adamm: 
dziedzina, x>0
| | x−1 | | 1−1/x | | 1−0 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = [ |
| ] = 0 |
| | x√x | | √x | | ∞ | |
| | x−1 | | 0−1 | |
limx→0+ |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | x√x | | 0+ | |
16 lis 21:51
Ajtek:
| | 1 | |
I skąd po przekształceniach, po jakich  , wzięło się |
| |
| | √x | |
16 lis 21:52
Adamm: Ajtek "o zero z lewej już nie wspominam" ale to jeszcze można było pominąć,
to że liczy w −∞ to już jest tragedia
16 lis 21:53
Ajtek:
Adamm, toż napisałem o tej granicy w−∞.
16 lis 21:55