przekształcenie f.homograficznej w f.kanoniczną
Weronika: Cześć, nie mogę znaleźć w swoich notatkach jak przekształcić f. homograficzną w f.kanoniczną,
gdy w mianowniku przed x jest jakaś liczba. Uczyłam się tylko takiego sposobu:
f(x)=(x−1):(x+5)=( −6):(x+5) +1
(x−1) : (x+5)=1
−x−5
−−−−−−
−6
Czy mógłby mi ktoś to rozpisać?
np. f(x)=(x+2):(2x−8)
16 lis 21:42
Mila:
| | 1 | | (x+2) | | 1 | | (x−4+6) | | 1 | | 6 | |
= |
| *[ |
| ]= |
| *[ |
| ]= |
| *[1+ |
| ]= |
| | 2 | | x−4 | | 2 | | x−4) | | 2 | | x−4 | |
16 lis 21:58
Weronika: dziękuję
17 lis 10:42