Oblicz granicę ciągu a_n
Mr X: Oblicz granicę ciągu (a
n).
Problem sprawiają mi różne wykładniki potęg.Wcześniejszy przykład z takimi samymi wykładnikami
zrobiłem w ten sposób i powyższy również chciałbym tak rozwiązać:
| | −6n2+n−5 | |
lim n−>∞ |
| = |
| | 1+n+3n2 | |
Proszę o pomoc
16 lis 21:38
Adamm: | 100n2+1 | | 100+1/n2 | |
| = |
| |
| n4+3n | | n2+3/n | |
| | 100+1/n2 | | 100+0 | |
lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | n2+3/n | | ∞+0 | |
16 lis 21:41
Mr X: n4+3n − zrobię w jakiś sposób z tego potęgę o wykładniku 2?Wtedy nie musiałbym zmieniać
wykładnika licznika i miałbym zarówno w liczniku jak i mianowniku drugą potęgę.
Chciałbym trzymać się liczenia z takimi samymi potęgami w liczniku i mianowniku.
16 lis 22:15
Adamm: to rób po swojemu, po co w takim razie zamieszczasz wpisy na tym forum?
16 lis 22:22
Mr X: Rozwiązuję pierwsze zadania tego typu i chciałbym na początku trzymać się sposobu, który w
pełni rozumiem.
Wolę przedstawić ułamek w taki sposób aby w liczniku i mianowniku był ten sam stopień.
Nie róbmy już offtopu.
16 lis 22:42
Ajtek:
Mr X, granice ciągów to są studia, o ile mnie pamięć nie myli. Masz się rozwijać, nie zaś
tkwić w miejscu.
Idąc Twoim tokiem myślenia: to ja sobie takie coś zamienię na potęgę kwadrat w mianowniku:
| | n2 | |
an= |
| .... życzę powodzenia. |
| | n3+1 | |
16 lis 22:46
Mr X: Granica ciągów to poziom liceum,matematyka rozszerzona.
Wróćmy do przykładu.
Licznik i mianownik dzielimy przez n2,dobrze zauważyłem?
16 lis 23:07
Ajtek:
Dobrze

. Dzielisz przez największą potęgę mianownika.
Nawet jeśli rozszerzenie w szkole średniej, to się rozwijaj
16 lis 23:10
Mr X: Sprawdzicie, czy dobrze zrobiłem podobny przykład?
| | −4n3+4n2+2n−1 | |
lim |
| = |
| | −6n4+4n2+1 | |
| | | −4n3 | | 4n2 | | 2n | | 1 | |
| + |
| + |
| − |
| | | n3 | | n3 | | n3 | | n3 | |
| |
=lim |
| = |
| | | |
| | −4+0+0+0 | | −4 | |
=lim |
| = |
| =0 |
| | ∞+0+0 | | ∞ | |
Dzielę przez n
3
16 lis 23:44