Narysuj wykres x^3+x^2-x-1
henryk: Witam mam funkcje x3+x2−x−1 i mam narysować jej wykres.
Nasz nauczyciel, o ile dobrze zapamiętałem karze nam to robić w 5 punktach.
1. wyznacz dziedzine
2. miejsca przeciecia OX i OY (f(0) i 0=ax+bx+c)
3.asymptoty pionowe i poziome
4.policzyc pochodna i jej dziedzina
5.monotonicznosc i ekstrema
Nastepnie rysujemy tabelke (np. −nieskonczonosc, przerwa, miejsce zerowe i ... no wlasnie nie
do konca wiem co tam ma byc.. miejsca zerowe, dziedzina? jak zrobic te tabelke a pozniej z
niej skorzystac?:
x | −oo | | −1 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f'(x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x)
16 lis 21:34
Adamm: masz podręcznik? w podręczniku powinien być przykład takiej tabelki, chociaż kto wie
16 lis 21:36
henryk: Jest! Przeanalizuje i jak czegoś nie będę wiedział to napiszę.Dziękuję
16 lis 21:51
henryk: Jak z tego
x4+x2−2
Wyciągnąc miejsca zerowe?
16 lis 22:50
Ajtek:
Podstawienie x
2=t i t≥0 i masz: t
2+t−2=0, ewentualnie zauważyć, że 1 jest miejscem zerowym

.
16 lis 22:57
16 lis 22:59
Ajtek:
Policz Δ z równanka z niewiadoma t, które podałem, wyjdzie

.
16 lis 23:01
Ajtek:
Tylko później wróć do podstawienia.
16 lis 23:02
henryk: 1 i −2 wychodzi
16 lis 23:05
Ajtek:
Policz raz jeszcze

. Ewentualnie pokaz obliczenia

.
16 lis 23:06
16 lis 23:10
henryk: Czekaj, pozniej musze cofnac do x'a czyli spierwiastkowac, nie ma pierwiastka z −2, a z 1
bedzie 1 lub −1 i o to chodzi

?
16 lis 23:12
Ajtek:
16 lis 23:13
16 lis 23:14
Ajtek:

Ty. Tylko myślenie włącz

. Jak widzisz nie jest to specjalnie trudne. Powodzenia
16 lis 23:15
henryk: Czasami to nie jest takie proste, dzięki
16 lis 23:19
Ajtek:
Nie ma za co

. Spokojnej
16 lis 23:19
Janek191:
każe od kazać

!

karze od kara.
17 lis 08:06