Graniastosłup prawidłowy sześciokątny - pole całkowite
Tom: Krótsza przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 4√3 i jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz Pole całkowite.
16 lis 21:13
Jack:

zalozenia : a,h,x > 0
h − wysokosc graniastoslupa
x − krotsza przekatna = 4
√3
x = 2h
z pitagorasa
x
2 = 3a
2 + h
2
4h
2 = 3a
2 + h
2
h
2 = a
2
h = a
zatem
x = 2a,
h = a
wiemy, ze x = 4
√3, zatem
a = 2
√3 = h
Pole calkowite = 2*P
p + 6*P
b =
gdzie
P
b = a*h = a
2
16 lis 21:32
Tom: Czy wynik będzie
18√3 + 8√3 = 26√3 ?
16 lis 21:38
Jack: nie.
3*12√3 + 6*12 = ?
16 lis 21:55
Tom: Dobra już mam, coś źle policzyłem, już chyba ok. Dziękuje za pomoc i poświęcony czas
16 lis 22:06
Tom: Pc = 36√3 + 72
Tak?
16 lis 22:15