Wartość bezwzględna
przypominajka: Witam, mógłby mi ktoś przypomnieć jak rozwiązuje się równania typu:
||x+3|−4|=3−x
16 lis 20:47
Adamm: 3−x≥0, 3≥x
(|x+3|−4)2−(x−3)2=0
(|x+3|−4−x+3)(|x+3|−4+x−3)=0
|x+3|=x+1 lub |x+3|=−x+7
rozważmy |x+3|=x+1
x+1≥0, x≥−1
x+3=−x−1 lub x+3=x+1
x=−2 lub 3=1
brak rozwiązań
rozważmy |x+3|=−x+7
−x+7≥0, 7≥x
x+3=−x+7 lub x+3=x−7
x=2
jedynym rozwiązaniem jest x=2
16 lis 20:52
przypominajka: A nie mogę opuścić tego w ten sposób?
|x+3|−4=3−x v |x+3|+4=3−x
x+3−4=3−x v −x−3−4=3−x v x+3+4=3−x v −x−3+4=3−x
(2x=4 v 0=10 v 2x=−4 v 0=2) ⇒ x=2 lub x=−2
?
16 lis 21:01
Adamm: możesz, ale musisz to sprawdzić, bo x=−2 nie jest rozwiązaniem
16 lis 21:06
przypominajka: A jak to sprawdzić? Wystarczy podstawić pod "iksy" wyniki?
16 lis 21:07
Adamm: tak
16 lis 21:08
przypominajka: dziękuję bardzo
16 lis 21:09