Macierz jednostkowa w zadaniu.
MAti: Witam,
W linku zadanie którego nie rozumiem do końca, a mianowiecie nie rozumiem czym jest "I" oraz
jak je obliczyć.
https://zapodaj.net/b49a49b41046d.png.html
Z góry dziękuje za wytłumaczenie zadania
16 lis 20:35
Benny: I to macierz jednostkowa
16 lis 20:36
'Leszek:
I − to macierz jednostkowa ktora na przekatnej ma jedynki (1) a pozostale elementy
wynosza zero (0).
16 lis 20:37
Jack: po co tam macierz A wgl ?
16 lis 20:38
Jack: a tak poza tym
I − macierz jednostkowa, to taka specyficzna macierz.
Dziala tak jak w mnozeniu liczba "1" oraz w dodawaniu liczba "0"
tzn.
w mnozeniu 5*1 = 5, 10*1 = 10
w dodawaniu 5+0 = 5, 10+0 = 10
czyli nam nic nie zmieni − jak mnozymy B * I to orzymamy B.
16 lis 20:41
MAti: Skad mam wiedziec np jakich wymiarow jest ta macierz? Zawsze rowna wymiarowi macierzy stojacej
przed nia? Np mnoze macierz 3x3 to I powinno tez byc wymiarow 3x3?
17 lis 07:41
17 lis 12:35