Nierówność
Piotr : Mam kilka pytań odnośnie takiej nierówności
9x+√x2−1−2*3x+√x2−1≥3
32(x+√x2−1)−2*3x+√x2−1≥3
x∊(−∞,1>U<1,∞)
t=3x+√x2−1 , t>0
t2−2t−3>0
t1=3 t2=−1 odrzucam
3x+√x2−1=31
x+√x2−1=1
√x2−1=1−x Tu robię założenie 1−x≥0, bo wartość pod pierwiastkiem, nie może być ujemna,
dobrze?
16 lis 20:06
PW:
t1=3 t2=−1 odrzucam
− Zauważ, że od tego momentu zapomniałeś, że rozwiązujesz nierówność.
A dziedzinę nierówności trzeba było ustalić na samym początku − przed rozpoczęciem
rozwiązywania.
16 lis 20:12
Piotr : Faktycznie... Policzyłem i wyszło mi <1,
∞). Dzięki za pomoc, bo nie wiem przez jak długi czas
rozwiązywałbym to jak równanie
16 lis 20:47