Potęgowanie liczby zespolonej
Mati: (5√2 − i5√2)15
Liczyć klasycznie moduł, cos α, sin α czy da się uprościć to na początku?
16 lis 19:30
PW: A ile jest
(1 − i)2?
16 lis 19:46
Mati: (1−i)2=(1−2i+(i2))=−2i
16 lis 19:53
PW: No to (1 − i)
14 liczysz w pamięci
16 lis 19:54
Mati: Jeśli (1−i)14=(−2i)7 to policzę w pamięci, a jak ma się to do mojego przykładu, bo moja
skuteczność w rozumowaniu jest dzisiaj bliska zeru.
16 lis 20:05
PW: Student, wyłącz przed nawias 5√2 i potem pomyśl chytrze, że
u15 = u14.u
16 lis 20:08
Mati: A podobno na studiach zdobywa się wiedzę, a ja coraz głupszy ^^
(1−i)
14=(−2i)
7=(−2)
7*i
7=128i
(1−i)
15=128i * (1−i)
[(
5√2)(1−i)]
15 = (
5√2)
15(1−i)
15 = (2)
3(1−i)
15=8*128i*(1−i)
Dobrze robię

?
16 lis 20:36
Jack:
(1−i)15 = ((1−i)2)7 * (1−i) = (−2i)7 * (1−i) = −27* i7 * (1−i) =
= −27* (i2)3*i * (1−i) = −27 * (−i) * (1−i) = (−128)*(−i−1) = 128(i+1) = 128i + 128
16 lis 21:06