zad
Fanatyk19: Korzystając z twierdzenia o trzech ciągach oblicz granicę: Prosżę o pomoc
| | 1 | | 2 | | 1 | |
1) n√( |
| )n + ( |
| )n + ( |
| )n − całe wyrazenie jest pod n√ |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
16 lis 19:10
Adamm: 1. n√(2/3)n≤an≤n√3*(2/3)n
16 lis 19:13
Fanatyk19: bardziej problem mam z drugim..
16 lis 19:35
Omikron: W tym drugim nie jest przypadkiem (−1)n?
16 lis 19:36
Fanatyk19: dlaczego?
16 lis 20:29
Adamm: | | 8n+1 | | 8+1/n | | 8 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = [ |
| ] = 4 |
| | 2n+1 | | 2+1/n | | 2 | |
16 lis 20:31
Omikron: Bo wtedy zastosowanie twierdzenia o trzech ciągach miałoby uzasadnienie, jeżeli jest (−1)2 to
wyciągasz n przed nawias w liczniku i mianowniku i tyle.
16 lis 20:31
Fanatyk19: Tak racja , mój błąd , w drugim jest (−1)
n
16 lis 20:56
Adamm: na mocy tw. o 3 ciągach lim a
n = 4
16 lis 20:57
Fanatyk19: a jak to dokladniej wyliczyc ?
16 lis 21:36
Adamm: tak samo jak 20:31
16 lis 21:37