Zadanie
Ilona: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6, a ściana boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
a) sporządź odpowiedni rysunek
b) oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
c) oblicz objętość ostrosłupa
d) oblicz tg kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy
Proszę o pomoc w tym zadaniu... Nie było mnie na lekcji gdzie było to omawiane a jutro a
podobnego zadania mam spr....
16 lis 19:08
Kasia : Mogę liczyć na jakąś pomoc

Proszę...
16 lis 19:24
Ilona: Kasia Ty też to masz

Ja to mam w zadaniu ze zbioru przygotowującego do matury...
16 lis 19:42
Kasia: To mamy ten sam zbiór

I obie nie wiemy jak to zrobić
16 lis 19:43
Ilona: Może znajdzie się ktoś kto nam w tym zadaniu pomoże...
16 lis 19:45
Kasia: Oby bo muszę jutro oddać ten arkusz do oceny...
16 lis 19:48
Ilona : Pomoże nam ktoś
16 lis 19:51
Eta:
to:
h
p=3r ⇒ a
√3=6r ⇒r=
√3
H=r
√3=
√3*
√3=3
h
b=2r= 2
√3
| | H | |
tgα= |
| = ............. |
| | 2r | |
teraz ........dokończ obliczenia
16 lis 19:56
Ilona : Pb= 18
√3
V= 9
√3
Takie są końcowe wyniki
16 lis 20:02
Eta:
ok
16 lis 20:36