...........................
ULKA: PROMIEN OKREGU WPISANEGO W KWADRAT O PRZEKATNEJ D=6 MA DLUGOSC...?
11 sty 16:40
_emDżi_:

d=6cm ⇒
12d =3
Różowy i niebieski kąt ma miarę 45.
Zatem korzystamy ze związków miarowych.
I promień jest równy 3
√2
11 sty 16:50
ULKA: TYLKO SKAD JEST TO 3
√2
nie mam obliczen i nie r0ozumiem
nie da sie tego jakos obliczyc
11 sty 16:53
_emDżi_:

d=a
√2
To są związki miarowe w tym trójkącie.
11 sty 17:00
Weronika :): bo ćwierć tego kwadratu ma 3 j.dł. przekątnej a wzór na przkątną to a√2 ( a to 1/2 boku czyli
tez promień) czyli
3=a√2/:√2
3/ √2 =a
3√2 / 2=a
1,5√2 =a=r
11 sty 17:01
sssss: Mozna tez to inaczej zrobic:
d= √2
d√22 = a
a= 3√2
11 sty 17:03
_emDżi_: A no na odwrót to zrobiłam

Poprowka
3=a
√2
3√2=a
11 sty 17:04
_emDżi_: a = r
11 sty 17:04
sssss: poprawka:
d= a √2
a= d√22
12a=r=3√22
11 sty 17:07
sssss:
emDżi a = srednicy, nie promieniowi
12a=r
11 sty 17:08
_emDżi_: Wiem

To poprostu kolizja oznaczeń.
Chodziło mi o a czyli o tą zieloną kreskę która się równa promieniowi a równocześnie to jest
'a' tego małego trójkąta.
11 sty 17:16
ULKA: dobra odpowiedz to 3√2/2
11 sty 17:28
_emDżi_: Tak. 3√2 = 3√22
11 sty 17:31
ULKA: no pewnie

faktycznie

dzieki
emDżi
mozesz zobaczyc na to zadanie jeszcze

:
Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej jest liczba 1.Maksymalny prezedzial w ktorym ta
funkcja jest malejaca to (3,∞).Najwieksza wartosc funkcji f w przedziale <7,8> jest rowna
−12.wyznacz wzor funkcji f i narysuj wykres.
11 sty 17:36