Ciąg arytmetyczny
Kasia: Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego an jest równy 21, a suma siedmiu początkowych wyrazów tego
ciągu jest równa 105. Oblicz, suma ilu wyrazów jest równa 273.
16 lis 18:44
yht:
a
7 = 21
S
7 = 105
| | a1+a7 | |
Sn = 105 → |
| *7 = 105 |
| | 2 | |
(a
1+21)*7 = 210 |:7
a
1+21 = 30
a
1 = 30 − 21
a
1 = 9
a
n = a
1+(n−1)*r
a
7 = a
1+(7−1)*r
a
7 = a
1+6r
21 = 9+6r
21−9 = 6r
12 = 6r |:6
2 = r
| | 2a1+(n−1)*r | |
Sn = 273 → |
| *n = 273 |
| | 2 | |
(18+2n−2)*n = 546
(16+2n)*n = 546
2n
2 + 16n = 546
2n
2 + 16n − 546 = 0
delta...
16 lis 19:00
Kasia: Wyszło mi 13, dobrze
16 lis 19:04
yht:
16 lis 19:05
Kasia : Dziękuję
16 lis 19:09
Eta:
| | 21−15 | |
a7=21 S7= a4*7 ⇒ a4=15 to r= |
| =2 to a1=a4−3r = 9 |
| | 3 | |
S
n= (9+n−1)*n=273⇒ (n+8)*n=273= 21*13 ⇒
n=13
16 lis 19:13