Wyznacz iloczyn xyz.
Marcin: Liczby rzeczywiste x, y, z są parami różne i spełniają równość: x+1y=y+1z=z+1x .
Wyznacz wartość iloczynu xyz .
16 lis 18:40
jc:
x − y = 1/z − 1/y = (y − z) / (zy)
y − z = 1/x − 1/z = (z − x) / (zx)
z − x = 1/y − 1/x = (x − y) / (xy)
Mnożymy stronami i dzielimy przez (y − z)(z − x)(x − y).
1 = 1/(xyz)2
xyz = ± 1
Odpowiednie rozwiązania istnieją, np.
x=2, y = −1, z =1/2 dają xyz=−1
x=−2, y = 1, z =−1/2 dają xyz=1
16 lis 21:09
Eta:
Z równości z założenia:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 i 2 x+ |
| =y+ |
| ⇒ x−y= |
| − |
| ⇒ x−y=yz(y−z) |
| | x | | z | | z | | y | |
podobnie
z 1 i 3 ⇒ ......
x−z= xy(y−x)
z 2 i 3 ⇒ .......
y−z=xz(z−x)
Mnożąc stronami : (x−y)(x−z)(y−z)=x
2y
2z
2*(x−y)(x−z)(y−z)
możemy podzielić przez (x−y)(x−z)(y−z) ≠0 ( bo są parami różne )
otrzymujemy: x
2y
2z
2=1 ⇒
xyz=1 lub xyz= −1
16 lis 21:16
Eta:
16 lis 21:16