pochodna
????: f(x)=sin
23t
f'(x)=3cos
23t

16 lis 18:36
Jerzy:
'(x) = 3*2sin(3t)*cos(3t) = 3*sin(6t)
16 lis 18:45
????: to zostało wzięte z tego że sin2x=2sinxcosx ? Ale to jakoś zbyt prosto wygląda

a idąc tym tropem może że
'(x)= 2sin3t*cos3t= (2sin3t)' * cos3t + 2sin3t * (cos3t)' ?
16 lis 18:58
zef: nie trzeba tutaj wzorów redukcyjnych, licz normalnie jak pochodną funkcji złożonej.
sin2(3t)=2sin(3t)*3*cos(3t)=6sin(3t)cos(3t)=3*2sin(3t)cos(3t)=3sin(6t) dopiero po policzeniu
pochodnej łatwo jest zauważyć że jest tu jeden z wzorów redukcyjnych.
16 lis 19:54
????: załapałem

dzięki
16 lis 20:32