Wyznacz asymptotę pionową
Wiktoria: y = (2x
2 +2x − 4) / (x−1)
Wychodzi mi asymptota obustronna, a wynik prawidłowy to brak asymptot pionowych, czy mógłby mi
to ktoś rozpisać bo nie wiem gdzie robię błąd
16 lis 17:42
PW: Pewnie to (x−1) z mianownika skróci się z licznikiem.
16 lis 17:47
Wiktoria: Dokładnie tak, i zostaje mi 2(x+1) więc dąży to do +∞ gdy limx→1+,
i to samo przy limx→1−, czy tak? Bo rozumiem że nie jest to końcowy wynik i dalej podstawiam
przybliżone wartości.
16 lis 17:52
Adamm:

y=2(x+2) dla x≠1
czy funkcja ta dąży do ±
∞ przy x→1
16 lis 17:54
PW: lim2(x+1) = 4 gdy x→1
16 lis 17:55
Wiktoria: ah jezu racja, już ogarniam, dzięki wam za pomoc !
16 lis 17:57