rozwiąż
kajka: Analiza−zadanie optymalizacyjne
Należy sporządzić skrzynkę w kształcie prostopadłościanu z pokrywą o objętości 72cm
3.Stosunek
długości krawędzi podstawy tego prostopadłościanu ma być równy 1:2. Jakie powinny być wymiary
skrzyni aby na jej konstrukcję zużyć jak najmniej materiału
Jak to rozwiązać
16 lis 17:37
PW: Ułożyć wzór na zużyty materiał zależny od jednego boku podstawy x, będzie to jakaś funkcja
jednej zmiennej x.
Liczby x mogą być brane z przedziału od zera do pewnej liczby d zależnej od objętości. Znależć
minimum tej funkcji na przedziale (0, d).
16 lis 17:44
Adamm:

V=h*2x*x, x>0
h*2x*x=72
| | 216 | |
P=2*2x*x+2*h*2x+2*h*x=4x2+ |
| |
| | x | |
x
3−27=0
x=3
P'(x)>0
x>3
P'(x)<0, x<3
mamy minimum lokalne w punkcie x=3, funkcja jest ciągła na przedziale więc jest to też minimum
globalne
16 lis 17:49