Podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji. Narysuj jej wykres.
ciamajda123: | | ⎧ | −x−2 dla x€<−3;−1> | |
| f(x) = | ⎨ | −1 dla x€(−1;0) |
|
| | ⎩ | 2x−1 dla x€<0;3> | |
16 lis 16:57
Adamm: −x−2=0
x=2
2∉<−3;−1>
2x−1=0
mamy jedno miejsce zerowe
dziedzina, x∊<−3;3>
wykres rysujesz na odpowiednich przedziałach, dla <−3;−1> rysujesz −x−2, etc.
16 lis 17:00
ciamajda123: A mógłbym prosić o ten wykres? Nie rozumiem tego.
16 lis 17:01
JankoMatFizowy: Adam
−x−2=0
−x=2
x=−2
16 lis 17:03
Adamm:
16 lis 17:03
zolwmaszynista: −x−2=0
x=2
x=−2
tu jest błąd
16 lis 17:04
JankoMatFizowy: Adamm
są 2 miejsca zerowe, nie 1 jak napisałeś powyżej
16 lis 17:05
Funkcje to moje życie: Koleg wtf, na tym wykresie masz 2 miejsca zerowe a najpierw piszesz że jedno. w dodatku "b"
wynosi −2 najpierw a gdzie ci się tu przecina wykres z osią OY o wartości −2

?
16 lis 17:06
Adamm: JankoMatFizowy, zrozumiałem już za pierwszym razem, nie ma potrzeby spamować
16 lis 17:06
zolwmaszynista: Więc jaka jest ostateczna odpowiedź?
16 lis 17:11