Asymptota funkcji 1/x^2, czemu wychodzi obustronna?
Wiktoria: Hej, mój wynik w tym zadaniu nie zgadza się z odpowiedziami z etrapez.
y = 1/( x2), (jeden przez x kwadrat). x≠0 Df =x∊ (−∞, 0) u (0, +∞)
a limx→0+ 1/( x2) = +∞,
limx→0− 1/( x2) = +∞
Więc asymptota pionowa powinna być prawostronna, a w odpowiedziach jest obustronna.
Czemu tak jest skoro podnosząc wartości w mianowniku nie możemy dostać −∞ ?
16 lis 16:50
Adamm: prawostronna jest wtedy kiedy granica z prawej jest niewłaściwa (±∞),
lewostronna kiedy granica z lewej jest niewłaściwa
16 lis 16:52
PW: Jest obustronna, bo w x0 = 0 jest "dziura w dziedzinie", a granice prawo− i lewostronna
dla x→0 są nieskończone.
16 lis 16:57
Wiktoria: Czyli asymptota pionowa nie jest obustronna tylko wtedy gdy wynik nie jest ∞, lub byłaby np
prawostronna wtedy gdy wynik (w tym przypadku) a limx→0+ = +∞, a limx→0− = [liczba]?
16 lis 17:00
PW: Tak, obie granice są nieskończone (nie ma znaczenia, czy −∞, czy +∞), a więc prosta x = 0 jest
asymptotą dwustronną.
Tutaj obie granice jednostronne są równe +∞, w takim wypadku niektórzy mówią, że dodatnia półoś
OY jest asymptotą pionową.
16 lis 17:36